by john on
november 30, 2016

Hållbart mode – vad är det egentligen?

Rättvisemärkt, återbrukat, lokalt, kvalitet eller småskaligt? Hållbart mode är mer än att bara vara ekologiskt, som många tror att det innebär. Det handlar om att skapa nya beteenden, handla medvetet och från företag med bra värderingar – att handla med hjärtat. 

återvinning, Resole Skåne sneakers

Slow fashion

Begreppet slow fashion har uppkommit som en revolution mot modebranschens konsumtionshets. Vi är idag vana vid låga priser och nya kollektioner, för ett snabbt växlande mode. Slow fashion handlar om att köpa mindre och välja noggrant.

”Slow fashion handlar om att sakta ner vår modekonsumtion.
Prioritera kvalitet före kvantitet och se till att plaggen håller över tid.”

– Johanna Nilsson, bloggare, smyckesdesigner och författare till boken ”Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode” tillsammans med Jennie Johansson.

Men hur skapar du en garderob som både håller i sömmarna över tid? Hur håller du dig hållbar i dagens snabba trendväxlingar?

Modeälskande klädnörd och medveten konsument

Att vara en modeälskande klädnörd och medveten konsument måste inte gå skilda vägar. Med sju steg kan även den mest fastbitna modekonsumenten gå lös med ett bra samvete och hållbart medvetande. Så får du en klädsam hållbarhet:

  1. Slow your fashion down

Slow fashion handlar som sagt om att skapa nya fashion-beteenden. Minimera inköp och fundera om du faktiskt behöver det här plagget. Eller som Vivienne Westwood hade sagt det ”Buy less, choose well”.

  1. Tänk, fråga, läs och lyssna

Följ de företag och skapare du gillar, fråga efter visioner och tillvägagångsätt, läs på om tyger som håller. Handla från det märke eller butik som delar dina värderingar och verkligen backar upp det du också tror på. Det kan vara allt ifrån att de stöttar sociala verksamheter, har en småskalig produktion eller tillverkas under rättvisa förhållanden.

  1. Kvalitet före kvantitet

”Du får det du betalar för” sägs det, och mycket ligger bakom. Både kvalitetsmässigt på plaggen, hur länge det du köpt faktiskt håller i längden, och att alla i ledet får sin del av kakan.

  1. Lokalt och miljöfokus

Mindre utsläpp, färre miljögifter och så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Lokala producenter gynnar samhället mer än bara skapa en mångfaldig marknad och livlig stadsmiljö.

  1. Secondhand, klädbyten och personlig stil

Se din garderob som en hållplats på vägen och inte en slutdestination. En vistelse under plaggets långa liv. Lämna in och köp från secondhand och byt eller låna kläder för att förnya dig. Hylla det unika och skapa samtidigt din egen stil under plaggets resa!

  1. Vårda, vårda, vårda

Oavsett kvalitet så ger tid och användning sina spår så småningom. För att hålla det hållbara ännu länger gäller det att lämna in skor till skomakare, lappa och laga kläder och ibland putsa upp den där väskan.

  1. Slow fashion and wash down

En negativ miljöpåverkan är att vi tvättar för ofta och för mycket – helt i onödan. Dessutom sliter det oerhört mycket på plaggen, som gör att de håller sämre ju mer vi tvättar dem. Låt kläderna vädras över natten och punkttvätta fläckar, så är de fräscha och släta till morgonen igen.

Att tänka på när du köper nytt

Om det är något som gör att bra butiker och märken kan fortsätta utvecklas och finnas till så är det pengar. Dina pengar. Utan dina, mina och våra pengar kommer de aldrig kunna fortsätta göra det de gör. Det fungerar lite som melodifestivalen – din plånbok blir din röst. De du ger dina pengar till stannar kvar, de andra försvinner. Vilka röstar du på?