by john on
december 11, 2016

Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder

Vad händer när vi vill konsumera billigare, snabbare och oftare? Vem betalar egentligen priset när textilindustrin prispressar? Vi har träffat Tobias Andersson Åkerblom, en av författarna till boken Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder.

Resole möter Tobias Andersson Åkerblom, författare Modeslavar

En tröja som såldes för 100 kr 1980 motsvarar idag 60 kr i dåtidens penningvärde, och 187 kr i dagens. Textilindustrier flyttar från land till land för billigare tillverkningstillfällen – till lågavlönade länder som inte tidigare haft industrier för att ständigt kunna pressa priserna.

– Idag får sömmerskan mellan femtio öre till tre kronor för ett plagg som säljs för ungefär hundra kronor. De jobbar från sju på morgonen till åtta på kvällen, sex dagar i veckan, berättar Tobias.

Resole - tshirt plagg kostar

Att arbetare svimmar av utmattning är ingen ovanlighet berättar Tobias, som ger ett exempel från Kambodja där ett femtiotal personer svimmade samtidigt. Dessa så kallade ”mass-svimningar” beror inte bara på de långa arbetsdagarna, utan även på grund av gifterna en del arbetare dagligen möts av. Speciellt vid garvning– proceduren där djurhud omvandlas till skinn och läder – som är en fysikalisk-kemisk process som egentligen kräver skyddsutrustning.

– De flesta arbetare har inte ens skor, menar Tobias, och ännu mindre skyddsutrustning. De drabbas ofta av hud- och magsjukdomar och cancer. Det är även en miljömässig kollaps, mängder av tungmetaller släpps ut och förorenar vattnet.

Ekologiskt inte alltid eko

Tobias menar att det är svårt för konsumenter att välja hållbart och miljömässigt rätt, då även det ekologiska inte alltid är så ekologiskt.

– Det står exempelvis ekologisk bomull på ett klädesplagg, då innebär det att själva framtagandet av bomullen är ekologiskt. Men sen tillkommer hela kedjan för att skapa ett klädesplagg, med bland annat färgning och tvätt, som inte har det hållbara ekotänket i sig alls. Det är en bit på vägen, men långt ifrån för att vara helt ekoreko    .

Företag som tävlar om att att vara billigast ger sämre villkor för både arbetare och miljön. Flera stora klädkedjor går in i fattiga länder för att starta textilindustrier – just för att det krävs så lite för att starta – och fortsätter de dåliga förhållandena för att kunna hålla nere priset till oss konsumenter. Där människor i fattiga länder betalar priset för textilindustrins prispress på kläder, med dåliga arbetsvillkor och stora miljöförstöringar.

– Det går att ställa krav och förändra som konsument, de har vi om inte annat märkt på matvaruhandeln. Där finns fler mer och mer ekologiska, närproducerade och småskaliga alternativ för att tillgodose efterfrågan. Detsamma går att göra med mode, uppmuntrar Tobias.

Resole - boken Modeslavar

Hur kan du göra skillnad?

Tobias gav oss sina bästa tre tips för vad du som konsument och vi som företag kan tänka på:
1) Tänk långsiktigt. Köp kläder som producerat så schysst som möjligt och som du kan använda länge.
2) Lägg tid. Det är svårt att veta, så lägg tid och efterfråga information. Kolla upp företag, fråga om hur deras kläder produceras och hur det ser på hållbarhet.
3) Ställ krav! Kan de inte svara på hur deras tillverkning och leverans går till? Vad är viktigast, kvantitet eller kvalitet? Välj inte alltid det billigaste, priset är pressat av en anledning.