by john on
november 1, 2016

Så klarar dina sneakers höst- och vinterrusket

Hösten kan ibland kännas som en enda lång gråväderslask-period. De krispiga och färgglada löven ligger nu i blöta pölar. Vintern är på intåg med saltränder, mudd och sandstänk som kan förstöra vilken kvalitetssneakers som helst. Hur får man då tygdojjan att hålla?

För att dina nya sneakers, och de du redan har, ska hålla längre behöver de impregneras. Helst innan de används för första gången och sedan med jämna mellanrum därefter. Även Resoles slitstarka tyg som är gjorda för att klara regnvåta rumpor, smutsiga fötter på sätet och att färdas långa sträckor behöver hjälp på vägen för att hålla längre. Med tre enkla steg får du dina återvunna sneakers att hålla ännu längre:

Steg 1: Rengör

Rengör dina sneakers med en borste

Skovårdsrutinens första steg är alltid rengöring, dels för att få bort gammal smuts och dels för att impregneringen ska fästa bättre.

Borsta bort smuts med en borste eller använd en rengöringssten, stenen fungerar som ett suddgummi på skon. Med en fuktig trasa får du bort damm och sand. Vid behov kan du även använda rengöringsschampo eller skum, glöm bara inte att rengöra hela skon och inte bara enskilda fläckar för att impregneringen ska fästa jämt över hela skon.

Det är inte att rekommendera att tvätta textilskor i maskin, limmet i skorna kan gulna och släppa. Textilskor som går att tvätta är tydligt märkta med tvättråd.

Steg 2: Vårda

Vårda dina sneakers med skokräm

För att ge tygskor en färgboost kan du använda heltäckande flytande skokräm med pigment eller renovatorkräm som fräschar upp färg och förhindrar uttorkning. För att skorna ska hålla sig fräscha även på insidan kan det vara bra att använda innersulor. Dina fossingar svettas upp till 20 ml på en dag, innersulor kan du ta ur och tvätta eller byta vid behov. Nu till vintern finns det även värme- och termosulor som håller fötterna varma under kalla dagar.

Och du, trampa inte av dig dina sneakers. Kliva-på-hälen-greppet förstör både passformen och kommer få tyget att lossna. Du blir blöt och kall om fötterna, skorna blir ledsna och slitna. Apropå att bli sliten, så kan det vara bra att låta skorna vila i jämna mellanrum. Har du möjlighet så växla med två andra par så hinner de andas och håller sig fräschare länge.

Steg 3: Skydda

Spraya på impregneringsspray

Nya skor har inte tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. Impregnera därför dina Resole innan de används första gången och därefter med jämna mellanrum, då håller de längre. Dina sneakers får ett grundläggande skydd som även underlättar framtida rengöring. Spraya på ett tunt lager impregneringsspray, låt torka och upprepa. Nu är dina Resole klara och redo för en blötare årstid!

Har du inga återvunna sneakers än? Du hittar dem under Shop!